Gedeb Etiópia

Gedeb Etiópia
2016-02-14 edu

Etiópiában az őshonos kávécserje ma is sok helyen vadon terem, természetes úton alkalmazkozva a termőterület adottságaihoz. Az alkalmazkodás során számtalan variáns jön létre, amelyek sokaságát mindmáig nem sikerült teljesen feltérképezni. Termőterületenként változik az uralkodó variáns mix, ezért kápráztatóan változatos ízvilágot tapasztalunk. Az évezredek során kialakult ellenállóképesség lehetővé teszi a vegyszermentes termesztést, így az etióp kávék többnyire “organic” minősítést érdemelnek.
A Moplaco állomása Gedeb település mellett található, a terület, amelyről közel 200 termelő hozza be a termést, Yirgacheffe és Guji területekkel határos (ezekről érkezett kávékat is kóstolhattuk, és a legjobbak közé soroljuk).
A száraz feldolgozás során a termést “afrikai magas ágyon” szárítják 12-15 napon át, ezzel biztosítva a maximális légáramlást, illetve kiküszöbölve az idegen szennyezés által okozott földes ízek kialakulását. Rászáradva a magra a gyümölcshús fermentálódik, cukrok vándorolnak a mag belseje felé, ezzel magyarázható a száraz feldolgozású kávékra jellemző komplexitás és testesség. Még 4-6 hónapig pergamenben maradnak a magok, ezalatt szelídülnek, érnek a keletkezett savak.

A Gedeb összetéveszthetetlenűl markáns kávé, erjedt erdei gyümölcsökre emlékeztet, édes és fűszeres, felvillanó savakkal, testességének köszönhetően kiváló espresso alapanyag, de univerzális, ezért filterben is kóstoljuk.