Történetünk

ÍGY KEZDŐDŐTT…

Történetünk egy rejtett helyen, bár lehet, hogy sokak által ismert kávézóban kezdődik. Ez a Műterem Kávézó, amely létrejöttét a kávészenvedélynek és a hely varázsának köszönheti. 2010 nyarán megnyitottuk a kávézót, és azóta minden nap azzal telik, hogy keressük a tökéletes pillanatot amelyet egy igazán jó kávé elő tud idézni. Ez az az érzés, amit meg szeretnénk osztani másokkal.

CSAK EGY KÁVÉ…

jelentéktelen dolognak tűnik, de mégis komolyan vesszük. Így történt, hogy a hosszú útból, amelyet a kávé megtesz a termőterülettől a csészéig tettünk egy lépést az eredet felé: zöldkávét vettünk és pörkölni kezdtünk. Új távlatok nyílnak meg ezzel: termőterületek, variánsok, feldolgozási eljárások – minden ami hatással van arra, amit érzékszerveinkkel tapasztalunk. 2012-ben új fejezetet nyitunk: a kávézónkban friss és változatos, legjobb minőségű alapanyagból készítjük az italokat.
Kávé pörkölő

SZERENCSÉRE NEM VAGYUNK EGYEDÜL

a kávészenvedélyünkkel, egyre több érdeklődést tapasztalunk az otthoni felhasználók részéről, és a jó visszajelzések arra bíztatnak minket, hogy a világviszonlyatban is lendületben lévő mikropörkölői tevékenységnek külön helyet adjunk, így jön létre az MTRMroast kávépörkölő műhely. Itt folytatjuk azt, ami számunkra a pörkölés: tanulás, kisérletezés, öröm, megosztás.

Mit is csinálunk?

BESZERZÉS

A minőségi alapanyag beszerzésénél fontos, hogy a lehető legtöbb háttér információ birtokában legyünk (termőterület adottságai, fajta, feldolgozás, válogatás, cupping eredmények, stb.). Ehhez szükséges a kereskedővel felépített bizalmi viszony, amely feltételezi, hogy a felhasználás során nyert tapasztalatok eljutnak a termelőkhöz, feldolgozókhoz, így megteremtve azt a jótékony körforgást, amely egyre izgalmasabb kávékat eredményez. Mindez sok ember munkáján múlik, ezért mondhatjuk azt, hogy a minőségi kávézás nagy létszámú munkaközösségeket juttat tisztességes keresethez ott, ahol erre a legnagyobb szükség van!

CSOMAGOLÁS

A pörkölést követő 12-24 órában pihenni hagyjuk a kávét (degassing), azaz lehetővé tesszük, hogy az erőteljes széndioxid kibocsátás szabadon végbemenjen. Ezt követően szelepes, nagy védőképességű tasakokba, légmentesen csomagoljuk. Fontos tudni, hogy a kávéban továbbra is különböző intenzitású vegyi átalakulások zajlanak, ezért tapasztalunk változó tulajdonságokat a felhasználás során. Különböző irányú változásokat észlelhetünk, gyakran bizonyos idő elteltével “érik be” az adott kávé.

PÖRKÖLÉS

Sokan elcsodálkoznak a nyers kávé láttán, hiszen nem csak színben különbözik a jóval inkább megszokott “celeb” társától. Még egy szakmabelinek sem könnyű elképzelni, mi mindenen megy át a kávémag az igen összetett pörkölési folyamat során. A fejlett kávékultúra egyre inkább ad arra lehetőséget, hogy progresszív termesztési és feldolgozási eljárásokkal előállított, nagy értéket képviselő minőségi kávékban rejlő végtelen lehetőségek feltárásán dolgozzunk. A pörkölési adatokat rendszeresen rögzítve és összevetve az érzékszervi értékelések (cupping) eredményeivel, valamint a felhasználás során szerzett tapasztalatok figyelembevételével jutunk el olyan gyakorlati megoldásokhoz amelyek segítségével egyre jobb produktumot sikerül előállítanunk.

A legendás pörkölőgépfeltaláló, Jabez Burns-nek tulajdonítják a mondást: “Kávét pörkölni bárki megtanulhat, kimagaslóan – csak egyesek, felülmúlhatatlanul – senki sem.”

Mottónak elfogadjuk.

FELHASZNÁLÁS

A felhasználás során az őrölt kávéból különböző eljárások segítségével kivonatot készítünk. Ennél a fázisnál még mindig ügyelnünk kell néhány fontos tényezőre: az őrlemény finomságára és homogenitására, az extraktáláshoz használt víz minőségére és hőmérsékletére, valamint a használt eszközök tisztaságára.

 

 

 

Kóstolja meg legújabb kávéinkat!

 • 2750 Ft
  Quickview

  Banco Gotete Natural

  Ország: Etiópia Régió: Kochere Yirgacheffe Feldolgozó állomás: Legu Termesztési magasság: 2000-2100m Fajta: Gedeo őshonos variánsok, JARC74 Feldolgozási eljárás: száraz
  2750 Ft
  2750 Ft
 • 2750 Ft
  Quickview

  El Retiro

  Ország: Kolumbia Régió: Huila Farm: El Retiro Termesztési magasság: 1900m Termelő: Uriel Hernan Ruiz Feldolgozási eljárás: mosott Fajta: Castillo, Colombia
  2750 Ft
  2750 Ft
 • 2500 Ft
  Quickview

  Consacá

  Ország: Kolumbia Régió: Narino Termesztési magasság: 1600-1800m Feldolgozóállomás: Consacá Feldolgozási eljárás: mosott Fajta: Castillo
  2500 Ft
  2500 Ft
 • 2500 Ft
  Quickview

  Yirga

  Ország: Etiópia Régió: Yirgacheffe Gedeo Fajta: őshonos variánsok Termesztési magasság: 1800-2000m Feldolgozási eljárás: mosott
  2500 Ft
  2500 Ft