Amit csinálunk

Mit is csinálunk?

BESZERZÉS

A minőségi alapanyag beszerzésénél fontos, hogy a lehető legtöbb háttér információ birtokában legyünk (termőterület adottságai, fajta, feldolgozás, válogatás, cupping eredmények, stb.). Ehhez szükséges a kereskedővel felépített bizalmi viszony, amely feltételezi, hogy a felhasználás során nyert tapasztalatok eljutnak a termelőkhöz, feldolgozókhoz, így megteremtve azt a jótékony körforgást, amely egyre izgalmasabb kávékat eredményez. Mindez sok ember munkáján múlik, ezért mondhatjuk azt, hogy a minőségi kávézás nagy létszámú munkaközösségeket juttat tisztességes keresethez ott, ahol erre a legnagyobb szükség van!

CSOMAGOLÁS

A pörkölést követő 12-24 órában pihenni hagyjuk a kávét (degassing), azaz lehetővé tesszük, hogy az erőteljes széndioxid kibocsátás szabadon végbemenjen. Ezt követően szelepes, nagy védőképességű tasakokba, légmentesen csomagoljuk. Fontos tudni, hogy a kávéban továbbra is különböző intenzitású vegyi átalakulások zajlanak, ezért tapasztalunk változó tulajdonságokat a felhasználás során. Különböző irányú változásokat észlelhetünk, gyakran bizonyos idő elteltével “érik be” az adott kávé.

PÖRKÖLÉS

Sokan elcsodálkoznak a nyers kávé láttán, hiszen nem csak színben különbözik a jóval inkább megszokott “celeb” társától. Még egy szakmabelinek sem könnyű elképzelni, mi mindenen megy át a kávémag az igen összetett pörkölési folyamat során. A fejlett kávékultúra egyre inkább ad arra lehetőséget, hogy progresszív termesztési és feldolgozási eljárásokkal előállított, nagy értéket képviselő minőségi kávékban rejlő végtelen lehetőségek feltárásán dolgozzunk. A pörkölési adatokat rendszeresen rögzítve és összevetve az érzékszervi értékelések (cupping) eredményeivel, valamint a felhasználás során szerzett tapasztalatok figyelembevételével jutunk el olyan gyakorlati megoldásokhoz amelyek segítségével egyre jobb produktumot sikerül előállítanunk.

A legendás pörkölőgépfeltaláló, Jabez Burns-nek tulajdonítják a mondást: “Kávét pörkölni bárki megtanulhat, kimagaslóan – csak egyesek, felülmúlhatatlanul – senki sem.”

Mottónak elfogadjuk.

FELHASZNÁLÁS

A felhasználás során az őrölt kávéból különböző eljárások segítségével kivonatot készítünk. Ennél a fázisnál még mindig ügyelnünk kell néhány fontos tényezőre: az őrlemény finomságára és homogenitására, az extraktáláshoz használt víz minőségére és hőmérsékletére, valamint a használt eszközök tisztaságára.

 

 

 

Kóstold meg legújabb kávéinkat!

  • 3250 Ft
    Quickview

    Kiajibbi AA

    , ,
    Ország: Kenya Régió: Kiambu Farm: Rioki Estate Fajta: SL34, SL28 Feldolgozási eljárás: mosott
    3250 Ft
    3250 Ft
  • 3250 Ft
    Quickview

    La Mora

    , ,
    Ország: Guatemala Régió: Huehuetenango Termelő: Eduardo Pablo Lorenzo Termesztési magasság: 1660-1708m Fajta: Catuaí, Caturra, Bourbon Feldolgozási eljárás: mosott
    3250 Ft
    3250 Ft
  • 2750 Ft
    Quickview

    Rosa Licor

    , ,
    Ország: Brazília Régió: Cerrado Mineiro Farm: Fazenda Pirapitigna Termesztő: Dayana K. Baptista Chamma Fares Fajta: Mundo Novo Feldolgozási eljárás: száraz
    2750 Ft
    2750 Ft
  • 3250 Ft
    Quickview

    Keramo

    , ,
    Ország: Etiópia Régió: Sidama Feldolgozóállomás: Keramo Termesztési magasság: 1900-2300 Fajta: Setami, mikicho, 72/158, 74/110 Feldolgozási eljárás: mosott
    3250 Ft
    3250 Ft