Bosco Lever

Bosco Lever
2017-01-12 edu

Ahogyan egészen más feltenni egy lemezt, mint megnyomni a Lejátszás gombot a Winampban, úgy a digitális rendszerű kávégépek sem nyújtják ugyanazt az élményt, mint egy “analóg”, rugós-karos gép. Gyönyörű, ahogyan nesztelenül, lassan visszabillen a kar, és zavartalanul figyelhetjük, amint elindul és a csészébe nyúlósan csorog a sűrű, melaszos eszpresszó. Szerencsére a Műterem Kávézó megnyitásakor pont egy ilyen gépbe botlottunk, és máig semmi pénzért nem válnánk meg tőle.

Ezek a gépek már elkészültükkor sem egy gyártósorról gördülnek le, hanem hosszú évtizedek tapasztalatával bíró mesterek keze alól kerülnek ki. Ilyen Signore Ottilio Bosco is, aki 1960 óta munkálkodik apró, nápolyi műhelyében, és a kisujjában vannak azok a fortélyok, amelyeket a tömeggyártás korában leginkább csak bonyolult elektronika tud helyettesíteni.

A rendszer, analóg voltának köszönhetően, egyrészt megbocsátó, nem enged nagyot hibázni, másrészt rávezeti használóját az extrakció során lezajló folyamatok mélyebb megértésére.
Nem véletlen, hogy az újhullámos szcéna éllovasai is elkezdték felfedezni maguknak a kávékészítésnek ezt a módját, és egyre több, jól használható elemzés jelenik meg, amelyek méltóan rávilágítanak a dugattyús rendszerben rejlő lehetőségekre.

Ha kíváncsiak vagytok a mi tapasztalatainkra is, örömmel megosztjuk őket, nem utolsó sorban az ilyen géppel készült produktumot is megkóstolhatjátok nálunk, vagy ha arra szánnátok magatokat, hogy egy ilyen gépet használjatok akár otthon, akár kávézóban, keressetek fel bennünket!