érdekességek

  • El Paraiso

    Az El Paraïso farm a Huila tartománybeli Gigante várostól keletre, egy hegyvonulat tetején, 1800 m magasan helyezkedik el, gyönyörű kilátással a Magdalena folyó völgyére. A farm tulajdonosa, Ernedis Rodrigues, összesen 14 hektárnyi területen gazdálkodik, további 7…

  • A kávé súlya

    Történelmileg Kolumbiában amikor elszámolnak a termelőkkel a kávékereskedők, egy külön mértékegységet vesznek figyelembe: ez a carga. Ez 125 kg parchmentet jelent – ez a pergaminoban lévő száraz kávé, amelynek 70%-a lesz hántolt kávé. Azért pont 125…

  • Wet Hulling

    Eddig az indonéz kávék valahogy kiestek ízlélőbimbóink érdeklődési köréből, most viszont a Kilimanjaro Specialty Coffeesnak köszönhetően egy izgalmas felfedezést tettünk – a mikrolot neve Bener Mutiara, Szumátra Gayo régiójából származik, ahol egy sajátos feldolgozási eljárást alkalmaznak,…

  • Tudtad? / Did you know?

    Mosott eljárás esetén a gyümölcshús eltávolítását a betakarítás napján kell elvégezni ahhoz, hogy a spontán erjedést és az ezzel járó negatív ízhatásokat elkerüljék. // In the case of washed process, the flesh needs to be removed…

  • Fermentáció

    Az erjesztés (más néven fermentáció) majdnem minden feldolgozási eljárásban jelen van, és a folyamat kondíciói és időtartama nagy hatással van az ízjegyek kialakulására. // Fermentation is present almost in every kind of processing procedure, and its…