érdekességek

  • A kolumbiai kávé súlya

    Történelmileg Kolumbiában amikor elszámolnak a termelőkkel a kávékereskedők, egy külön mértékegységet vesznek figyelembe: ez a carga. Ez 125 kg parchmentet jelent – ez a pergaminoban lévő száraz kávé, amelynek 70%-a lesz hántolt kávé. Azért pont 125…

  • Wet Hulling

    Eddig az indonéz kávék valahogy kiestek ízlélőbimbóink érdeklődési köréből, most viszont a Kilimanjaro Specialty Coffeesnak köszönhetően egy izgalmas felfedezést tettünk – a mikrolot neve Bener Mutiara, Szumátra Gayo régiójából származik, ahol egy sajátos feldolgozási eljárást alkalmaznak,…

  • Tudtad? / Did you know?

    Mosott eljárás esetén a gyümölcshús eltávolítását a betakarítás napján kell elvégezni ahhoz, hogy a spontán erjedést és az ezzel járó negatív ízhatásokat elkerüljék. // In the case of washed process, the flesh needs to be removed…

  • Fermentáció

    Az erjesztés (más néven fermentáció) majdnem minden feldolgozási eljárásban jelen van, és a folyamat kondíciói és időtartama nagy hatással van az ízjegyek kialakulására. // Fermentation is present almost in every kind of processing procedure, and its…

  • A nyerskávé méretbeli osztályozása

    A nyerskávé méretbeli osztályozásának 1/64 hüvelyk a mértékegysége, pl. screensize 16-17 16/64 és 17/64 méretű szemeket jelent. // The unit of mesuring raw coffee is 1/64 inch, e.g. “screensize 16-17” means 16/64 and 17/64 inch beans.